Nalaten in zes stappen

Wil je nalaten aan YvYa? Dan kun je dat kenbaar maken in je testament. Het laten opmaken van een testament gaat altijd via een notaris. Om het jezelf gemakkelijk te maken, kun je het onderstaande stappenplan volgen.

 

Stap 1: Erfgenaam of legataris? 

Afhankelijk van wat je wilt nalaten kies je eerst of je dierbaren en/of YvYa bewust van borstkanker als (mede-) erfgenaam of als (mede-)legataris benoemt. 

 

Erfgenaam 
Kies erfgenaam als je een percentage van je erfenis wilt nalaten. Als erfgenaam heeft het goede doel alleen of samen met andere erfgenamen recht op de gehele nalatenschap. Dit deel, meestal een percentage, wordt ook wel de erfstelling genoemd. Het goede doel en eventuele mede-erfgenamen erven dan alle baten en schulden van de nalatenschap.

Legataris
Wil je een geldbedrag of goederen nalaten? Kies dan een legataris, deze ontvangt een legaat. Dit kan een vaststaand geldbedrag zijn, maar ook een bepaald goed zoals een huis of een schilderij.

 

Stap 2: Kies je een executeur? 

Hoewel het niet verplicht is, is het zeer verstandig een executeur in je testament te benoemen. Deze persoon wikkelt na je overlijden je nalatenschap af. Vraag deze persoon vooraf of deze ook daadwerkelijk de taken van het executeurschap wil en kan uitvoeren. Als je YvYa als enig erfgenaam benoemt, kunnen we ook als executeur voor je optreden. 

 

Stap 3: Je wensen vastleggen 

Laat altijd je wensen door een notaris vastleggen, een eigen handgeschreven verklaring is namelijk niet voldoende. Het opmaken van je testament kun je door de notaris laten doen of online.

Notaris 
Maak een afspraak met je notaris en bespreek je wensen. Tijdens het eerste gesprek vertel je de notaris wat je wensen zijn. De notaris informeer je over de mogelijkheden en kosten. De notaris maakt je testament op.

 

Online 
Je kunt in plaats van een eerste gesprek bij de notaris een online module invullen, bijvoorbeeld via  nu notariaat  of de doehetzelfnotaris Daar regel je eenvoudig online, voor een vast bedrag een testament. Dit is voordeliger, omdat je zelf online het voorwerk doet. Vervolgens hoef je alleen nog naar de notaris om het testament te ondertekenen. Zie stap 5.

 

Stap 4: Ontwerptekst 

Na de inventarisatie van je wensen stelt de notaris een ontwerptekst op. Deze ontvang je samen met een toelichting per post of email. Neem deze goed door.

 

Stap 5: Ondertekenen 

Maak een (vervolg)afspraak met de notaris om de tekst samen door te nemen. Je kunt altijd wijzigingen aanbrengen. Wanneer alles naar wens is, onderteken je het testament. Je testament kan in de toekomst op ieder moment door jou bij de notaris worden gewijzigd.

Als je het testament hebt ondertekend dan krijg je een kopie thuisgestuurd. De notaris bewaart het origineel van je testament en registreert deze bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. Zo is het testament altijd vindbaar na je overlijden.

 

Stap 6: Informeer het goede doel 

Heb je besloten om na te laten aan YvYa, dan stellen we het op prijs als je dat aan ons laat weten. Dit is niet verplicht, maar alleen op deze manier kunnen we je bedanken, uitnodigen voor bijeenkomsten en betrekken bij onze activiteiten. Wij laten je namelijk graag zien waar je later aan bijdraagt.

 

 

Download bovenstaande tekst in twee delen.

Nalaten In 6 Stappen: stap 1, 2 en 3
PDF – 116,0 KB 531 downloads
Nalaten In 6 Stappen: stap 4, 5 en 6
PDF – 98,2 KB 520 downloads